Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Panna cotta z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekki deser o kuszącym wyglądzie

Panna cotta z malinami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Panna cotta z malinami

 

 

Sposób przygotowania:

Panna cotta z malinami
Maliny przebieramy i czyścimy z ewentualnych zabrudzeń. Następnie mieszamy je z cukrem i na chwilkę odstawiamy. Zagotowujemy wodę i maliny gotujemy chwilkę na parze na wolnym ogniu tak, aby puściły sok. W osobnym naczynku rozrabiamy żelatynę wg przepisu na opakowaniu, dodajemy ją do malin i całość przelewamy do kubeczka, odstawiamy do stężenia - trwa to około godziny. Kefir i śmietanę (w stosunku 1:1) mieszamy dokładnie z cukrem pudrem na kremową masę. Najlepiej jak śmietana i kefir są zimne, warto je schować do lodówki i wyjąć dopiero przed użyciem. Żelatynę rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy energicznie mieszając. Dopełniamy kubeczek masą śmietanową i pozostawiamy do stężenia najlepiej na całą noc. Deser wyjmujemy z kubeczków zanurzając je na chwilkę w gorącej wodzie.
Panna cotta z malinami
Maliny gotujemy na parze z dodatkiem cukru.
Panna cotta z malinami
Z kefiru i śmietany przygotowujemy białą masę.
Panna cotta z malinami
Deser wyjmujemy z kubeczków zanurzając je na chwilkę w gorącej wodzie.