edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Panzanella, sałatka chlebowo-pomidorowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Moja wariacja na temat toskańskiej sałatki chlebowo-pomidorowej. Dodatek czosnku i świeżych ziół nadaje jej niesamowitego aromatu.

Panzanella, sałatka chlebowo-pomidorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Panzanella, sałatka chlebowo-pomidorowa

 

  • SKŁADNIKI na 1 porcję:
  • gruba kromka dowolnego czerstwego chleba
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka pestek słonecznika
  • duży pomidor
  • mała łagodna cebula
  • 2 plastry suszonego pomidora z zalewy
  • 4 czarne oliwki bez pestek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • gałązka świeżej mięty
  • DRESSING:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Panzanella, sałatka chlebowo-pomidorowa
Chleb natrzeć z obu stron przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, podrzeć go na kawałki lub pokroić w kostkę, skropić oliwą i usmażyć patelni do zrumienienia, ostudzić.

Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.

Pomidora pokroić w kostkę (ja swojego obrałam ze skórki), oliwki w plasterki, suszone pomidory i cebulę w paski. Składniki dressingu roztrzepać do otrzymania emulsji – najlepiej w zakręcanym słoiczku.

Zioła opłukać, listki podrzeć palcami.

Składniki sałatki wymieszać, wyłożyć na talerz, posypać ziołami i polać dressingiem. Podawać natychmiast.

Sałatka nie nadaje się do przechowywania, ponieważ grzanki nasiąkają wilgocią i tracą na smaku.
Panzanella, sałatka chlebowo-pomidorowa
Chleb usmażyć na patelni do zrumienienia.
Panzanella, sałatka chlebowo-pomidorowa
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
Panzanella, sałatka chlebowo-pomidorowa
Składniki sałatki przygotowane do wymieszania.
Panzanella, sałatka chlebowo-pomidorowa
Składniki sałatki wymieszać, wyłożyć na talerz.

Tagi:

pomidory