zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Papryka z bolognese

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszna chrupiąca papryka z sosem bolognese

Papryka z bolognese Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka z bolognese

 

  • 5 czerwonych papryk
  • Około kg mięsa z indyka
  • Fix do spaghetti bolognese
  • 200 ml wody
  • Słodka sproszkowana papryka pełna łyżka
  • Oregano do smaku
  • Sos sojowy do smaku
  • 2 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego
  • Ser żółty plasterki lub tarty

 

Sposób przygotowania:

Papryka z bolognese
Papryki umyłam, odcięłam czubki, wydrążyłam. Umyte i osuszone mięso zmieliłam razem z czosnkiem. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i smażyłam mięso, fix rozmieszałam w garnuszku z wodą ( 200ml) i papryką w proszku . Do podsmażonego mięsa wlałam mieszankę. Dusiłam około 10 minut, do uzyskania dość gęstego farszu. Doprawiłam w trakcie smażenia do smaku, sosem sojowym i oregano.Następnie gotowym mięskiem faszerowałam papryki, na wierzch każdej położyłam plasterki sera żółtego, posypałam jeszcze suszonym oregano, nakryłam odciętymi czubkami . Do blaszki do pieczenia nalałam 2 łyżki oleju, i poukładałam napełnione papryki. Wstawiłam do nagrzanego do 160 st. C piekarnika . Piekłam 30 minut. Po tym czasie papryka jest miękka i chrupiąca.
Papryka z bolognese
Papryki umyłam, odcięłam czubki, wydrążyłam. Umyte i osuszone mięso zmieliłam razem z czosnkiem
Papryka z bolognese
.Następnie gotowym mięskiem faszerowałam papryki
Papryka z bolognese
na wierzch każdej położyłam plasterki sera żółtego, posypałam jeszcze suszonym oregano, nakryłam odciętymi czubkami
Papryka z bolognese
Piekłam 30 minut. Po tym czasie papryka jest miękka i chrupiąca