mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Papryka konserwowa kolorowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna, chrupiąca, aromatyczna papryka ze słoika, idealna do sałatek i przekąsek:)

Papryka konserwowa kolorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka konserwowa kolorowa

 

  • Składniki na 6 litrowych słoików:
  • 2,5 kg papryki (najlepiej różnokolorowa)
  • cebula (po 2 plastry na słoik)

 

  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 6 szklanek wody
  • 8-9 czubatych łyżek cukru

 

Sposób przygotowania:

Papryka konserwowa kolorowa
Paprykę myję dokładnie, usuwam gniazda nasienne i kroję paprykę w ćwiartki. W suche wcześniej wyparzone słoiki wkładam przyprawy, ciasno układam kawałki papryki, na wierzch wkładam do każdego słoika po dwa plastry cebuli, wlewam łyżeczkę oliwy i dopełniam słoik gorącą zalewą. Zakręcam słoiki i wstawiam je do dużego gara z ciepłą wodą, w ilości takiej aby woda sięgała wieczek słoików. Grubą paprykę pasteryzuję od zagotowania 20 minut, a cienką paprykę pasteryzuję 10 minut. Po tym czasie wyjmuję słoiki, osuszam i wstawiam do spiżarni.
Papryka konserwowa kolorowa
Do suchych słoików na dno wkładam przyprawy
Papryka konserwowa kolorowa
Do słoików wkładam ciasno kawałki papryki
Papryka konserwowa kolorowa
Na wierzch wkładam po dwa plastry cebuli
Papryka konserwowa kolorowa
Słoiki wstawiam do dużego gara z wodą i gotuję