blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Papryka nadziewana kukurydzą i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Papryka nadziewana kukurydzą i serem

Składniki:

Papryka nadziewana kukurydzą i serem

 

  • 5 papryk (czerwonych, H żółtych i zielonych) - ok 850 g
  • cebula
  • pęczek natki, szczypiorku i bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 220 g kukurydzy z puszki
  • 5 łyżek startego żółtego i sera
  • 2 jajka szklanka rosołu
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • łyżka zasmażki

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana kukurydzą i serem
Papryki umyć, przekroić wzdłuż, jl| oczyścić. Dwie połówki drobno pokroić, pozostałe odłożyć do na dziewania. Szczypiorek, natkę i bazylię umyć, osuszyć, drobno pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Olej rozgrzać w rondelku, dodać cebulę i pokrojoną paprykę, dusić przez ok. 3 min, dodać odsączoną kukurydzę, chwilę dusić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone warzywa, połowę zieleniny, 3 łyżki sera i jajka wymieszać. Masą napełnić odłożone połówki papryk. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, posypać pozostałym serem, podlać rosołem. Zapiekać 45 min w temp. 180° C. Papryki wyjąć, sos zaprawić zasmażką i śmietaną, zagotować. Dodać pozostałą zieleninę