missMarietta

missMarietta

Kucharz
[Przepisów: 10]

paprykowe nasi goreng

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

wariacja na temat tradycyjnego indonezyjskiego nasi goreng.

paprykowe nasi goreng Więcej zdjęć (5)

Składniki:

paprykowe nasi goreng

 

Sposób przygotowania:

paprykowe nasi goreng
ryż ugotować wcześniej i pozostawić do wystygnięcia (może być pozostały z poprzedniego dnia). Pokroić w słupki marchewkę oraz wszystkie rodzaje papryki. Cebule pokroić w pióra. Drobno posiekać czosnek. Do miseczki włożyć posiekany czosnek razem z częścią cebuli oraz dodać małą łyżeczkę zmielonego chili - zblendować, po czym wrzucić na rozgrzaną na patelni lub woku oliwę z oliwek. Smażyć około minuty, a następnie dorzucić na patelnię paprykę, marchewkę oraz resztę cebuli. Smażyć około 3 minut mieszając. W tym samym czasie zacząć smażyć na drugiej patelni jajecznicę - doprawić ją solą i pieprzem. Gdy jajecznica nie będzie jeszcze dobrze usmażona - przerzucić ją na patelnię z warzywami. Dodać zimny ryż oraz dwie łyżeczki sosu sojowego. Wymieszać i smażyć jeszcze około dwóch minut. Danie można podawać ze świeżą posiekaną kolendrą.
paprykowe nasi goreng
ja zblendowałam cebulę z czosnkiem i chili, aby całkowicie wydobyć czosnku jego aromaty i soki, ale można spokojnie pominąć ten etap.
paprykowe nasi goreng
pokrojenie kolorowych warzyw w słupki sprawia, że poszczególne ich cząstki nie "giną" w daniu. No i efekt wizualny jest fantastyczny.
paprykowe nasi goreng
lepsza jest jajecznica w półpłynnej konsystencji - po dodaniu jej do warzyw trzymamy je jeszcze trochę na ogniu, dzięki czemu dosmaża się ona idealnie i większa jej ilość "zahacza" o warzywa przejmując jej smak.
paprykowe nasi goreng
efekt końcowy: jest smacznie i kolorowo.