zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Paprykowe bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

chrupiące bułeczki z paprykową nutą

Paprykowe bułeczki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Paprykowe bułeczki

 

  • 100 g mąki graham
  • 300 g maki razowej
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g maki pszennej zwykłej
  • 2,5 szk letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1/3 szk oleju o smaku oregano
  • 100 g drożdży
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Paprykowe bułeczki
Drożdże zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Następnie rozetrzeć je na płynną masę. Wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy podrośnie wyrobić raz jeszcze. Blachę posmarować olejem i wysypać mąką. Formować z ciasta bułeczki, układać na blaszce i naciąć nożem na środku tworząc rowek. Zostawić bułki do podrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 minut.
Paprykowe bułeczki
Wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto..
Paprykowe bułeczki
gdy ciasto porośnie wyrobić je jeszcze raz i rormowac bułeczki.
Paprykowe bułeczki
bułeczki układać na blaszce posmarowanej olejem i wysypanej mąką.