Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Parówki w cieście pierogowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

parówki w cieście pierogowym

Parówki w cieście pierogowym

Składniki:

Parówki w cieście pierogowym

 

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka wody ciepłej
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju

 

  • parówki
  • 400 gram sera żółtego ( w plasterkach )

 

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście pierogowym
Do miski wsypujemy przesianą mąkę. Dodajemy wodę ciepłą oraz wodę gazowanę. Mieszamy łyzką. Dodajemy olej solimy szczyptą soli. Dokłądnie mieszamy ciasto łyżką, po czym zaczynamy wyrabiać rękoma.
Parówki obieramy z folii.
Rwiemy kawałek ciasta , wałkujemy w niewielki placek. Zawijamy w tego placka naszą parówkę.
Na ciasto układamy dwa plasterki sera żółtego zawijamy do okoła i znowu wałkujemy kawałek ciasta pierogowego i zawijamy nasz ser żółty. ( czyli powinny być dwie warstwy ciasta na parówce.
Parówka ciasto ser ciasto.
wstawiamy do garnka wodę , solimy, wlewamy troszkę oleju.
Do gotującej wody wrzucamy nasze parówki w cieście i gotujemy ok 5 minut.

Po ugotowaniu studzimy.
Do talerza wsypujemy bułkę tartą a do miseczki wbijamy jajo i widelcem mieszamy.
Na patelni wlewamy olej. Rozgrzewamy go .
I na rozgrzaną patelnie wykładamy umoczone wpierw w jaju parówki w cieście i optoczone w bułce tartej. Smażymy na złocisty kolor z każdej strony.
Polewamy ketchupem
:)
Smacznego

Tagi:

sery tarta ser