jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pascha staciatella z ricottą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, więc czas na znalezienie inspiracji na świąteczny deser! Bez paschy nie może się oczywiście obejść. Dziś polecam deser ten wykonany na bazie sera ricotta. Do tego migdałowo- czekoladowe nadzienie i mamy pyszne

Pascha staciatella  z ricottą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pascha staciatella z ricottą

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg sera ricotta,
  • 0,5 litry śmietanki 30%,
  • 100 gram gorzkiej czekolady,
  • Ok 0,5 -3/4 szklanki mąki migdałowej,
  • Ok 3 łyżki cukru pudru do smaku,
  • 0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny,
  • 7 łyżeczek żelatyny

DODATKOWO

  • 50 gram mlecznej czekolady do dekoracji,
  • Płatki migdałowe do dekoracji,
  • Kolorowe kulki do dekoracji,
  • Zielone owoce kandyzowane do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pascha staciatella z ricottą

ETAP 1

Pascha staciatella  z ricottą
Wilgotną gazą wykładamy środek dowolnego naczynia

PASCHA: Dowolną formę wykładamy zwilżoną gazą.

ETAP 2

Pascha staciatella  z ricottą
Na tarce o grubych oczkach ścieramy czekoladę

Czekoladę gorzką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.

ETAP 3

Pascha staciatella  z ricottą
Ubitą śmietankę łączymy z serkiem i cukrem

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy serek oraz cukier puder do smaku. Po dokładnym zmiksowaniu do masy wlewamy ciepłą żelatynę. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 4

Pascha staciatella  z ricottą
Czekoladę oraz mąkę migdałową dodajemy do masy serowej

Na koniec masę serową łączymy z mąką migdałową oraz czekoladą.

ETAP 5

Pascha staciatella  z ricottą
Gotową masą wypełniamy przygotowane naczynie

Gotową masę przekładamy do przygotowanej formy. Naczynie delikatnie uderzamy o blat stołu, by masa dokładnie dodarła do każdego miejsca. Tak przygotowaną paschę schładzamy, najlepiej przez całą noc. Następnego dnia paschę wyjmujemy i usuwamy z niej delikatnie gazę.

Nasz wielkanocny deser dowolnie dekorujemy. Ja górę oblałam mleczną czekoladą. Płatkami migdałowymi wykonałam kwiatuszki oraz przyozdobiłam nimi wierzch paschy. Z pokrojonych kandyzowanych owoców zrobiłam dołem trawę. Z kolorowych kulek wykonałam środki kwiatuszków migdałowych oraz kilka drobnych kwiatuszków na górze deseru. Gotowe.