jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pascha straciatella

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To pyszny, wielkanocny deser dla tych którzy uwielbiają czekoladę oraz ser.

Pascha straciatella Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pascha straciatella

 

  • 6 pucharków na lody
  • Składniki na 6 porcji:
  • 1 kg sera białego mielonego,
  • Około 200 g cukru pudru,
  • 10 dag masła,
  • 6 żółtek,
  • 0,5 -3/4 szklanki śmietanki 30% ( w zależności jak dobrze był odciśnięty ser),
  • ¾ mlecznej czekolady,
  • 0,5 gorzkiej czekolady,
  • ¾ białej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Pascha straciatella
Czekoladę kroimy na mniejsze części. Część (około 4 kostki odstawiamy do dekoracji). Masło ucieramy z cukrem. Dokładamy stopniowo żółtka. Do utartej masy dodajemy ser oraz śmietankę. Na koniec wsypujemy czekoladę. Dokładnie mieszamy.Gotową masę przekładamy do pucharków wyłożonych gazą. Całość odstawiamy do chłodu na minimum 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy paschy na talerzyki. Dekorujemy wcześniej odstawioną czekoladą.
Pascha straciatella
Czekoladę kroimy w kostkę. Część odstawiamy do dekoracji