Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Pascha wielkanocna strataciella z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez tego właśnie dania. Robię to danie tylko raz do roku. Pascha jest przepyszna i bardzo syta. Polecam jako alternatywa dla tradycyjnego sernika.

Pascha wielkanocna strataciella z czekoladą

Składniki:

Pascha wielkanocna strataciella z czekoladą

 

  • 1 kg twarogu w kostkach,
  • 6 żółtek,
  • 10 dag masła
  • 20 dag cukru pudru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • szklanka śmietany kremówki,
  • 1 gorzka czekolada,
  • 1 biała czekolada

Sposób przygotowania:

Pascha wielkanocna strataciella z czekoladą

ETAP 1:

Twaróg mielimy w maszynce minimum dwukrotnie. Ucieramy cukier i masło. Na zmianę dodajemy żółtka i porcje sera. Wlewamy śmietanę. Dalej ucieramy. Czekolady siekamy. Dodajemy do twarogu. Po 3 kostki z każdej czekolady odkładamy do dekoracji.

Masę wykładamy na sitko wyłożone gazą. Wkładamy do miski aby woda mogła swobodnie ściekać. Schładzamy w lodówce przez całą noc.Sitko przewracamy do góry nogami. Wyjmujemy paschę. Ozdabiamy.

Przechowujemy w lodówce.