iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pascha z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pascha to pyszny deser , tradycyjnie podawany w Święta Wielkanocne. Przepis na tą paschę jest prosty, a wychodzi niesamowicie pyszna kula. Delikatna odpowiednio słodka z dużą ilością bakali

Pascha z żurawiną

Składniki:

Pascha z żurawiną

 

  • 1 kg twarogu

 

 

  • 300 g cukru

 

  • 5 zółtek

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pascha z żurawiną
Żurawinę wsypujemy do miseczki . Orzech włoskie siekamy dużym nożem. Morele kroimy w paski potem w kosteczkę . Migdały siekamy nożem. Do garnka wlewamy wodę ustawiamy miskę i wbijamy żółtka. Ubijamy na puch dodając cukier. Do pięknie ubitych żółtek wlewamy śmietanę mieszamy . Następnie po kawałku dodajemy miękkie masło. Mieszamy aż się rozpuści. Ściągamy miskę z kąpieli. Dodajemy przemielony twaróg. Dokładnie mieszamy. Wcześniej przygotowana mieszankę bakalii dodajemy do masy. Mieszamy. Durszlak wykładamy pieluszką wykładamy masę pozostałą pieluszkę zawijamy u góry durszlaka . Kładziemy na wierzch deskę i obciążamy miseczką z wodą . Wstawiamy na noc do lodówki.Wyciągamy , układamy na talerzu i ozdabiamy.

Tagi:

pascha