Magiel Kuchenny

Magiel Kuchenny

Szef Kuchni
[Przepisów: 23]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Pasta z brokułowym pesto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Polecam ten przepis z całego serca, gdyż jest niezwykle smaczny, proty i zdrowy. A kolor tej smakowitej pasty nastraja optymistycznie :)

Pasta z brokułowym pesto

Składniki:

Pasta z brokułowym pesto

 

  • 1 opakowanie mrożonych różyczek brokuła firmy Hotex;
  • około 200 g makaronu np. świderek z mąki z pełnego przemiału;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1 mała cebula;
  • oliwa z oliwek;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • szczypta papryczki chilli;
  • sól;
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Pasta z brokułowym pesto
Do osolonej, wrzącej wody z cukrem i sokiem z cytryny, wrzuć różyczki brokuła. Obgotuj go przez około 10 minut, odcedź i zahartuj. Makaron ugotuj al dente, w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, również drobno posiekany, a także papryczkę chilli i delikatnie podsmaż. Ugotowanego brokuła rozdrobnij widelcem i dodaj do usmażonej cebuli z czosnkiem i wszystko razem krótko podsmaż. Kolejno dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i całość dopraw do smaku solą i pieprzem.