Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pasta z soczewicy i warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczna pasta na kanapki, pożywna i bardzo syta, bardzo wyrazista w smaku. Do tego tania w przygotowaniu i bardzo zdrowa.

Pasta z soczewicy i warzyw

Składniki:

Pasta z soczewicy i warzyw

Składniki:

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku
  • czubryca czerwona według uznania

Sposób przygotowania:

Pasta z soczewicy i warzyw
1. Warzywa obieramy, płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy.

2. Soczewicę zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i odparowania całego płynu. Studzimy.

3. Do przestudzonych warzyw dodajemy soczewicę i koncentrat pomidorowy, całość miksujemy blenderem na gładką masę. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i czubrycą.

Rady: Czubryca czerwona jest dość pikantna, więc należy dać jej według uznania. Ja dałam pół łyżeczki.