kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Pastitsio urozmaicone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niesamowity aromat serów, pieczonego czosnku i tymianku w połączeniu z zapiekanym w aromatycznym sosie mięsem!!

Pastitsio urozmaicone

Składniki:

Pastitsio urozmaicone

 

  • 60-70 dkg mielonej wołowiny dobrej jakości
  • paczka makaronu do pastitsio- długich rureczek ale od biedy może być penne
  • 2 cebule pokrojone w kosteczkę
  • 2 puszki pomidorów pelattii krojonych
  • łyżka suszonego lub pół pęczka żywego-:) tymianku
  • słoik oliwek kalamata w oliwie
  • 3 plus jedna łyżka oliwy z oliwek
  • 30 dkg żółtego sera

 

 

  • 30 dkg startego sera żółtego
  • 1 paczuszka parmezanu lub grana padano oczywiście utartego
  • 1 opakowanie kremowego serka białego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pastitsio urozmaicone
Start-:)
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st i wkładamy ząbki czosnku na około 10-15 min, skórka powinna zbrązowieć.
Po upieczeniu czosnek wyciągamy i studzimy a następnie kroimy w talarki.
W tym czasie gotujemy al dente makaron, odcedzamy, wrzucamy do miski i dodajemy do niego łyżkę oliwy. Mieszamy i niech czeka-:)

Na pozostałej oliwie szklimy cebulkę, dodajemy mięso mielone i smażymy chwilę, około 4-5 minut, tak aby straciło różowy kolorek, dodajemy tymianek, chwilkę mieszamy, następnie pomidory i dusimy kilka minut.

Zabieramy się do beszamelu:
w rondlu około 1.5 l rozpuszczamy masło, na rozpuszczone wsypujemy mąkę, mieszamy do połączenia składników i porcjami, ciągle mieszając wlewamy mleko. Mi poszło około litra mleka bo należy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Odstawiamy z gazu na bok.
Do ostudzonego wbijamy jaja, dobrze rozbełtane (ja wlewam żółta i lekko ubijam białka) i 3/4 sera żółtego.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, wkładamy połowę makaronu, wylewamy masę mięsno-pomidorową, oliwki, kładziemy pozostały makaron, zalewamy beszamelem. Na wierzch kładziemy płatki czosnku, posypujemy reszta sera żółtego i zapiekamy około 40-45 min aż góra lekko zbrązowieje w temperaturze około 160 st. Jeśli zacznie brązowieć wcześniej, zakrywamy górę folią aluminiową.