SUPERPRZEPIS

Pastiera Napoletana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Pastiera Napoletana Więcej zdjęć (2)

Wielkanocne włoskie ciasto z Kampanii na bazie kruchego ciasta

Składniki:

Pastiera Napoletana

 

  • 3 jajka
  • 500 g mąki
  • 200 g cukru
  • 200 g masła lub smalcu
  • aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • 450 g gotowanej pszenicy
  • 200 ml mleka
  • 300 g cukru
  • 500 g ricotty
  • cukier waniliowy
  • 3 duże jajka
  • 3 żółtka
  • łyżka esencji z kwiatów pomarańczy
  • owoce kandyzowane

 

Sposób przygotowania:

Pastiera Napoletana
Robimy kruche ciasto, odstawiamy do lodówki na 60 minut. Odcedzoną pszenicę gotujemy z mlekiem na małym ogniu i studzimy. Miksujemy ricottę z cukrem, dodajemy jajka i żółtka, cukier waniliowy, owoce kandyzowane, esencję z kwiatów pomarańczy i pszenicę.



Wylepiamy blaszkę do tarty kruchym ciastem (0,5 cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy 8 minut w temperaturze 170ºC. Na ostudzone ciasto wylewamy mieszankę serową, a z kruchego ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy ok. 1 godziny w temperaturze 180 ºC. Odstawiamy do ostygnięcia na 5 godzin.





Ciasto Pastiera Napoletana prezentuje Marek Bik, szef kuchni krakowskiej restauracji „Da Pietro”, od dwudziestu lat serwującej dania kuchni włoskiej. 
Pastiera Napoletana
Autor przepisu Marek Bik szef krakowskiej restauracji Da Pietro

Tagi:

jajko jajka