IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Paszteciki francuskie z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i smaczny przepis na obiad.

Paszteciki francuskie z jajkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki francuskie z jajkiem

 

  • 2 kawałki ciasta francuskiego
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • czosnek do smaku
  • 2 pomidory
  • 2 parówki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g sera żółtego
  • tłuszcz do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki francuskie z jajkiem
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulę w piórka oraz mięso mielone. Przyprawiamy do smaki i mieszamy, by się ładnie zarumieniło. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy. Chwilkę jeszcze podsmażamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Na każdej połówce ciasta, układamy połowę parówki, jajko oraz przygotowany nasz farsz. Następnie ser żółty kroimy w kostkę i posypujemy. Całość składamy i dokładnie zlepiamy boczki. Pieczemy ok 30 min w temp. 180'C. Smacznego !!
Paszteciki francuskie z jajkiem
Mięso mielone podsmażamy z cebulką i pomidorem
Paszteciki francuskie z jajkiem
Ciasto francuskie kroimy na pół, tak samo parówkę
Paszteciki francuskie z jajkiem
Na ciasto wykąłdamy gotowy farsz oraz jajko ugotowane na twardo
Paszteciki francuskie z jajkiem
Całość dokładnie składamy i ściskamy boki