BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Pasztet wieprzowy z żurawiną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam pyszny pasztecik z żurawina, pasztecik smakuje wyśmienicie jak na chlebku tak i na świeżej bułeczce, uwielbiany przez rodzinkę.

Pasztet wieprzowy z żurawiną

Składniki:

Pasztet wieprzowy z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy z żurawiną
Mięso wieprzowe oraz boczek świeży umyć, włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodajać cebule, marchewkę i kawałek selera, doprawić solą. Gotować do miekkości.

Żurawinę namoczyć w wodzie około 15 minut po czym dobrze odsączyć.

Oczyszczoną i opłukaną wątróbkę drobiową zalać gotowaną wodą na 15 minut, po tym czasie wodę odlać, a wątróbkę osuszyć na sicie.

Ugotowane i przestudzone mięso razem z warzywami i wątróbką zemleć w maszynce dwukrotnie dodając namoczoną lecz odciśnięta bułkę, dodać surowe jajka, całość dokładnie wymieszać doprawiając solą, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem, tymiankiem dodać odsączoną żurawinę.

Masę mięsną ponownie wymieszać i przełożyć do formy keksowej wysmarowanej i wysypanej tartą bułką.

Na wierzch nałożyć suszonej żurawiny.

Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 200 stopni.