akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Pasztet z czerwonej soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zdrowy pasztet z czerwonej soczewicy,wyrazisty w smaku. Doskonały na kanapki. Serdecznie polecam!! :)

Pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:

Pasztet z czerwonej soczewicy

 

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
  • kilka goździków, sól, liść laurowy
  • 3 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz, sól mielony imbir, curry, kminek, papryka itp.
  • 3 roztrzepane jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pasztet z czerwonej soczewicy
2 szkl. wody zagotować z dodatkiem soli, liścia laurowego, goździków i ziela angielskiego. Wsypać soczewicę i gotować do jej rozpadnięcia ( powinna powstać gęsta papka). Następnie wyjąć z soczewicy przyprawy i wystudzić.

Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek również obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, wsypać przyprawy i smażyć kilka sekund. Następnie dodać cebulę i czosnek, zeszklić przez chwilę. Na koniec wrzucić marchewkę. Smażyć do jej zmięknięcia. Zdjąć z ognia i przestudzić.

Do ostudzonej soczewicy wbić jajka i dobrze wymieszać. Następnie dodać ostudzoną marchewkę i ponownie wymieszać.

Masę przelać do formy keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C około 50 minut. Upieczony pasztet wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!