jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli mowa o bezmięsnym pasztecie, pierwsze przychodzi mi na myśl pasztet z ciecierzycy. Smakuje rewelacyjnie. Mój ostatni wzbogaciłam o suszone pomidory. Dzięki temu zyskał na smaku i wyglądzie.

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI

Sposób przygotowania:

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

ETAP 1

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Wcześniej namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości

Ciecierzycę zalewamy wodą i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gotową odsączamy z wody i studzimy.

ETAP 2

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
czosnek oraz cebulę dodajemy dodajemy do zmiksowanej ciecierzycy

Cebulę kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na oleju. Przestudzoną ciecierzycę przekładamy do malaksera.

Miksujemy ją wstępnie z jajkami. Następnie dodajemy do niej cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek.

ETAP 3

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Do masy dodajemy ser oraz pomidory

Gdy dodane składniki połączą się z ciecierzycą, dodajemy do niej ser oraz przyprawy do smaku. Całość ponownie miksujemy.

ETAP 4

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Pomidory łączymy z ciecierzycą

Zmiksowaną i doprawioną masę przekładamy do miski. Dodajmy do niej pokrojone w paseczki pomidory, oliwę spod pomidorów oraz bułkę tartą.

Całość mieszamy za pomocą łyżki.

ETAP 5

Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Górę pasztetu skrapiamy oliwą i oprószamy czarnuszką

Blaszkę na pasztet smarujemy olejem i oprószamy bułką tartą. Umieszczamy w niej przygotowaną masę.

Wierzch pasztetu skrapiamy oliwą i posypujemy czarnuszką.
Pasztet pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowy wyjmujemy z blaszki i studzimy.