Pasztet z kuropatw

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam Pasztet z kuropatw

Pasztet z kuropatw

Składniki:

Pasztet z kuropatw

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z kuropatw
Skruszałe kuropatwy sprawić, wyciąć piersi, a pozostałe mięso oddzielić od kości i skóry. Piersi posolić, natrzeć połową ziaren jałowca, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2 godziny do lodówki. Wątróbkę oczyścić z błon i opłukać. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę posiekać sparzyć i odcisnąć. Cielęcinę, 100 g słoniny, wątróbkę i mięso z kuropatw z wyjątkiem piersi zemleć trzykrotnie w maszynce razem z bułką. Dodać jajka, cebulę, utłuczony pozostały jałowiec. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić masę. Formę pasztetową wyłożyć pozostałą słoniną, pokrojoną na plastry, włożyć połowę masy pasztetowej, na niej ułożyć piersi kuropatw i przykryć resztą masy. Pasztet wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika i piec 1,5 godziny. Wyjąć z formy po ostygnięciu. W ten sam sposób można robić pasztety z innego ptactwa.

Tagi:

jajko jajka