Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Pasztet po królewsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Iście królewski.

Pasztet po królewsku

Składniki:

Pasztet po królewsku

 

  • Ciasto;
  • 20dag.twarogu,
  • 1 żółtko,
  • 1\2torebki proszku do pieczenia,
  • 8lyżek oleju,
  • 6łyżek mleka,
  • sól
  • Farsz;
  • 75dag.mielonego mięsa wołowego,
  • 30dag.cukinii,
  • 25dag.marchewki,
  • 2cebule,
  • 1jajko,
  • 1łyżeczka świeżego lub 1\2łyżeczki suszonego tymianku,
  • 6lyżek bułki tartej,
  • chili,
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pasztet po królewsku
Twarożek wymieszać z olejem,mlekiem,posolić,dodać mąkę i proszek do pieczenia,wyrobić i odstawić na kilka minut.Cukinie i marchew oczyścić i pokroić w słupki,świeży tymianek drobniutko posiekać.Cebulę pokroić w kostkę.Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem,4łyżkami bułki tartej i warzywami,doprawić pieprzem,chili i solą,z masy uformować delikatnie spłaszczony bochenek.Ciasto ponownie wyrobić 1\3ciasta odłożyć,resztę rozwałkować na placek w kształcie formy do pieczenia,wyłożyć do natłuszczonej i wysypanej resztą tartej bułki formy i uformować wysoki rant.Wyłożyć na ciasto farsz i przykryć rozwałkowanym pozostałym ciastem.Wierzch posmarować żółtkiem,i piec w 200:C ok.godz.żeby pasztet się nie przypalił przykrywamy go pod koniec pieczenia pergaminem.