cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Penne razowe w ragu' z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Doskonale smakuje o tej porze roku i może śmiało zastąpić mięsny posiłek, zapewniając naszemu organizmowi cenne składniki odżywcze.

Penne razowe w ragu' z soczewicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Penne razowe w ragu' z soczewicy

 

  • 320g makaronu penne/razowy/
  • 200 g soczewicy zielonej
  • 1 marchew
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyżka selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • ok. 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka /do dekoracji
  • starty parmezan /do posypania

Sposób przygotowania:

Penne razowe w ragu' z soczewicy
-Soczewicę dokładnie wypłukać ,zalać zimną wodą i odstawić na ok. 2 godziny , po czym ugotować z przyprawami do miękkości ,ale tak by ziarenka zachowały swój kształt i nie rosypywały się /najlepiej al dente , u mnie ok.25 min/.

-Na głęboką patelnię lub do rondelka wlać oliwę , dodać posiekaną cebulę i czosnek, lekko zeszklić.

-Marchewkę i seler pokroić w drobniutką kosteczkę , połączyć z cebulą i podsmażyć razem kilka minut. -Dodać bulion warzywny i sos pomidorowy, gotować ok.5-10 minut do wyparowania nadmiaru płynu i otrzymania właściwej konsystecji sosu.

-Ugotowaną , przecedzoną soczewicę wsypać do gotującego się sosu,  delikatnie wymieszać i podgotować chwilę , doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.

-Ugotowany makaron/ al dente/ przecedzić i wsypać do gorącego sosu. - Starannie wymieszać i przełożyć na talerze. -Udekorować zieleniną . -Można posypać startym parmezanem.

* do sosu można użyć soczewicę z puszki lub kartonu

* doskonałym dodatkiem do gotowanego sosu jest lampka czerwonego wina

gęstość sosu uregulować bulionem w/g uznania
Penne razowe w ragu' z soczewicy
Do podsmażonych warzyw dodać bulion i sos pomidorowy.
Penne razowe w ragu' z soczewicy
Ugotowaną soczewicę połączyć z sosem pomidorowym.
Penne razowe w ragu' z soczewicy
Delikatnie wymieszać doprawić do smaku i chwilkę poddusić.
Penne razowe w ragu' z soczewicy
Ugotowany i odcedzony makaron połaczyć z sosem.