Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Pesto z bazylii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja wariacja na temat pesto z bazylii.

Pesto z bazylii

Składniki:

Pesto z bazylii

 

  • 3 szklanki listków bazylii (ogrodowej, nie z marketu)

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pesto z bazylii
Migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 20-30 minut, a następnie obieramy ze skórki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę.Liski bazylii opłukujemy, osuszamy i umieszczamy w rozdrabniaczu. Dodajemy migdały, czosnek i połowę oleju. Miksujemy dokładnie, wlewamy pozostały olej i ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie macie dużego pojemnika rozdrabniacza lub blendera, miksujcie składniki partiami, a później dokładnie je zmieszajcie.