Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Pizza Calzone - włoski rogal

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogalik z nadzieniem z szynki i warzyw. Przepis na dwie porcje.

Pizza Calzone - włoski rogal

Składniki:

Pizza Calzone - włoski rogal

 

  • opakowanie (30 dag) mrożonych warzyw włoskich (np. Frosty),
  • 10 dag gotowanej szynki,
  • opakowanie ciasta na pizzę (np. Dr.Oetkera),
  • 10 dag tartego ementalera,
  • 1 całe jajko,
  • łyżeczka śmietany kremówki.

 

 

Sposób przygotowania:

Pizza Calzone - włoski rogal
1. Nie rozmrożone warzywa włożyć na teflonową patelnię, smażyć 5 minut na mocnym ogniu. Zmniejszyć płomień, smażyć kolejne 5 minut. 2. Szynkę pokroić w niedużą kostkę. Przygotować ciasto na pizzę według przepisu na opakowaniu, rozwałkować je i umieścić na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. 3. Wymieszać usmażone warzywa z szynką i połową sera, ułożyć je na połowie pizzy. Rozbić jajko, oddzielić białko od żółtka. Brzegi pizzy posmarować białkiem. Pizzę złożyć na połowę i skleić brzegi. 4. Żółtko rozmącić ze śmietaną kremówką, posmarować powierzchnię "rogala". Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 15 -20 minut w temp. 250 stopni. Gotową pizzę przekroić na połowę.