Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizza idealna dla wegetarian ;) Choć sama za tradycyjną pizzą nie przepadam, to ta była na prawdę dobra.

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście

Składniki:

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście

Ciasto

Pozostałe

  • 2-3 łyżki sosu pomidorowego
  • 3 pomidory
  • 3 kulki mozzarelli
  • 1 łyżka suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

Pizza a'la caprese na bazyliowym cieście
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z cukrem i łyżką mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do utworzenia pianki. Do zaczynu dodajemy pozostałą, przesianą mąkę, sól i bazylię. Zagniatamy elastyczne ciasto pod koniec dodając olej.

Od razu po przygotowaniu ciasto wykładamy do standardowej prostokątnej formy. Nakłuwamy dobrze widelcem i smarujemy sosem pomidorowym.

Obrane ze skórki pomidory kroimy w plastry. Układamy je na cieście na zmianę z pokrojoną w plastry mozzarellą (składniki powinny lekko nachodzić na siebie).

Wierzch posypujemy bazylią. Pieczemy 15-20 minut w 180°C.