jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Uwielbiam bigos z młodej kapusty! Jednak nie można ciągle podawać tego samego:). Dlatego składniki bigosu użyłam do wykonania nadzienia pizzy:). Efekt wyszedł pyszny!!!

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami

CIASTO:

  • 30 dag mąki chlebowej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 150 ml mleka,
  • 3 dag drożdży,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 jajko do ciasta,
  • jajko do posmarowania ciasta

NADZIENIE:

  • 2-3 łyżki domowego ketchupu lub koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 główki młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 150 gram kiełbasy,
  • 150 gram boczku,
  • 3 młode ziemniaki,
  • olej,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • około 100 gram sera żółtego,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
  • kostka rosołowa do smaku,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami

ETAP 1

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami
Rozpuszczone drożdże wlewamy do składników ciasta

Mleko delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy cukier i drożdże. Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej majeranek, przygotowane mleko z drożdżami, olej, jajko i sól.

ETAP 2

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami
Zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Zagniatamy ciasto około 10 minut po czym odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę ( u mnie 30 x25 cm). Formujemy wyższe brzegi, a następnie całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.

ETAP 3

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami
Kapuste dudimy do miękkości wraz z marchwią

NADZIENIE:Cebule obieramy, przekrawamy i kroimy w plasterki. Gotową rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy poszatkowaną kapustę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą dodajemy do kapusty. Do całość dodajemy kostkę rosołową rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Kapustę dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku. Gotową studzimy.
Ziemniaki obieramy, gotujemy. Ugotowane kroimy w plasterki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kiełbasę kroimy w plasterki i delikatnie obsmażamy na patelni. Boczek kroimy w plasterki.

ETAP 4

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami
Wyłożone ciasto smarujemy domowym ketchupem

Środek wyłożonego ciasta smarujemy ketchupem.

ETAP 5

Pizza z młodą kapustą i ziemniakami
Po wyłożeniu składników nadzienia pizze wkładamy do piekarnika

Na wierzch wykładamy warstwę kapusty (jeśli nie jest ona dokładnie wysmażona odciskamy z niej wodę). Na kapustę wykładamy pozostałe składniki nadzienia: kiełbasę, boczek i ziemniaki. Całość posypujemy częścią natki pietruszki i wstawiamy do piekarnika. Pizzę pieczemy około 40 minut w 180°C. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypujemy ją startym serem. Gdy ten się rozpuści danie jest gotowe. Wystarczy pizzę jeszcze posypać pozostałą natką pietruszki i podać!