Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pizza z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pokrzywę jadłam pierwszy raz i muszę przyznać się, że już na stałe każdej wiosny zagości w mojej kuchni. W tej wersji jest bardzo pyszna.

Pizza z pokrzywą

Składniki:

Pizza z pokrzywą

Farsz:

  • pęczek młodych pokrzyw ( najlepiej same czubki )
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • sól i pieprz do smaku

Ciasto:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pizza z pokrzywą
1. Pokrzywy płuczemy i osączamy z nadmiaru wody, następnie drobno siekamy.

Czosnek obieramy i również drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy czosnek, chwilę przesmażamy uważając żeby za mocno nie przypiec, dodajemy pokrzywy i dusimy kilka minut.

Na koniec dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, chwilę jeszcze dusimy. Studzimy.

2.Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. 

Dodajemy do maki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto.

3.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki posmarowanej masłem o średnicy 23 cm.

Na ciasto wykładamy farsz.

4.Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem żółtym i zapiekamy chwilę, aż ser się rozpuści.