Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

pizza z prosciutto, figami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobra pizza dla rodziny

pizza z prosciutto, figami i miodem

Składniki:

pizza z prosciutto, figami i miodem

 

  • 50 dag mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 12 g drożdży
  • 300ml ciepłej wody
  • opakowanie serka Ricotta
  • 6 fig
  • 4 plastry prosciutto
  • 2 łyżki płynnego miodu

Sposób przygotowania:

pizza z prosciutto, figami i miodem
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy soli i mieszamy. W wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Do mąki wlewamy rozpuszczony cukier i wygniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż urośnie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Figi dzielimy na ćwiartki, prosciutto kroimy w paski. Ciasto dzielimy na trzy części: jedną wałkujemy i kładziemy na blasze do pieczenia. Sypiemy pokruszoną ricottą, obkładamy figami i prosciutto. Wierzch polewamy miodem. Pieczemy 10 minut. Z pozostałego ciasta można zrobić dwie inne pizze.