Sposób przygotowania:
pizza z prosciutto, figami i miodem
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy soli i mieszamy. W wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Do mąki wlewamy rozpuszczony cukier i wygniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż urośnie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Figi dzielimy na ćwiartki, prosciutto kroimy w paski. Ciasto dzielimy na trzy części: jedną wałkujemy i kładziemy na blasze do pieczenia. Sypiemy pokruszoną ricottą, obkładamy figami i prosciutto. Wierzch polewamy miodem. Pieczemy 10 minut. Z pozostałego ciasta można zrobić dwie inne pizze.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy soli i mieszamy. W wodzie rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut. Do mąki wlewamy rozpuszczony cukier i wygniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż urośnie. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Figi dzielimy na ćwiartki, prosciutto kroimy w paski. Ciasto dzielimy na trzy części: jedną wałkujemy i kładziemy na blasze do pieczenia. Sypiemy pokruszoną ricottą, obkładamy figami i prosciutto. Wierzch polewamy miodem. Pieczemy 10 minut. Z pozostałego ciasta można zrobić dwie inne pizze.