Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Pizzerinki z makrelą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dla wszystkich wielbicieli pizzy polecam małe pizze czyli pizzerinki, które równie dobrze smakują z rybą np. z makrelą z puszki, którą ja użyłam.

Pizzerinki z makrelą

Składniki:

Pizzerinki z makrelą

 

  • Ciasto:
  • 12 dag mąki
  • 1/4 szkl mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii

 

  • Nadzienie:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • puszka filetów z makreli w oleju
  • 1 cebula
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

Pizzerinki z makrelą
W mleku rozmieszać drożdże oraz cukier i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Do misko wsypać mąkę, dodać sól, czosnek granulowany, oregano, bazylię, olej oraz dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto, które następnie odstawić na 1 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować i wycinać małe pizzerinki. Ułożyć na blaszce i piec 15 min w temp. 180st. Po tym czasie każdą pizzerinkę posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano, bazylią oraz oprószyć pieprze. Następnie rozsmarować rozdrobnioną makrelę z puszki a na wierzch ułożyć piórka z cebuli i piec kolejne 15 min. Pod koniec pieczenia pizzerinki posypać startym żółtym serem i zapiekać aby ser się roztopił. Gotowe pizzerinki z makrelą podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Tagi:

sery ciasto ser