aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Pieczarki w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tak przygotowane pieczarki w śmietanie możemy podawać jako dodatek do mięs, lub z pieczywem. Są bardzo aromatyczne i niezwykle soczyste.

Pieczarki w śmietanie Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pieczarki w śmietanie

 

Sposób przygotowania:

Pieczarki w śmietanie
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. wrzucamy na gorący olej na patelni. Solimy i mieszamy, smażymy przez 2 minuty. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do patelni z cebulą. Całość smażymy na dużym ogniu, tak żeby woda z pieczarek szybko odparowała a one lekko się przyrumieniły. Następnie dodajemy masło i całość mieszamy. Smażymy przez 2 minuty.

Do kubka wkładamy śmietanę, wsypujemy koperek i dodajemy sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy. Do usmażonych pieczarek wylewamy śmietanę, dokładnie mieszamy. Pieczarki smażymy do momentu, aż sos zacznie się lekko gotować. Podajemy na gorąco.
Pieczarki w śmietanie
Na patelni smażymy cebule pokrojone w kostkę.
Pieczarki w śmietanie
Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki.
Pieczarki w śmietanie
Do lekko zrumienionych pieczarek dodajemy masło.
Pieczarki w śmietanie
W kubku mieszamy śmietanę z koperkiem, solą i pieprzem.
Pieczarki w śmietanie
Tak przygotowaną śmietanę wlewamy na patelnię z pieczarkami.
Pieczarki w śmietanie
Całość dokładnie mieszamy i chwilę smażymy na małym ogniu.