Pieczarkowe burgery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji dania

Pieczarkowe burgery

Składniki:

Pieczarkowe burgery

 

 

  • bułki żytnie 2 sztuki
  • pomidor 2 plastry
  • mozarella 65 g
  • cebula czerwona 1/2 sztuki
  • papryka żółta 1/4 sztuki
  • cukinia 1/4 sztuki

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe burgery
Zaczynamy od ryżu czyli musimy ugotować go na sypko(czyli wysypać ryż z woreczków do wody).Umyte pieczarki obrać i pokroić w drobną kosteczkę( można w większą). Na rozgrzanej patelni smażyć obraną pół cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę. Kiedy cebula trochę zmięknie dodać startą na dużych oczkach paprykę. Następnie do papryki dodać pieczarki i smażyć, dodać rozgnieciony czosnek. Pieczarki dobrze

odparować z wody i pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i bazylią. W dużej misce umieścić pieczarki i dobrze wymieszać z ugotowanym ryżem, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Masę połączyć z jajkiem, bułką tartą, mąką. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć płaskie kotlety na złoty kolor.Najlepiej smakują gorące.



Z gotowych burgerów  mozna zrobic kanapki. Bułki przeciąć na pół, wydrążyć z obu stron. Na spód kanapki położyć plaster  sera mozarella , papryke cebule pokrojona w piórka  , plaster pomidora cztery plasterki cukini burgera wierzch bułki . Wyszło mi 12 burgerów.