dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Pieczeń w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejny smaczny pomysł na obiad.

Pieczeń w cieście

Składniki:

Pieczeń w cieście

 

  • 1,20 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka)
  • 1 opakowanie mrożonego francuskiego ciasta
  • 60 dag mieszanych grzybów leśnych świeżych lub suszonych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń w cieście
Mięso umyj, wytrzyj, natrzyj solą i pieprzem, odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Ciasto francuskie rozmroź. Grzyby przebierz, oczyść, umyj, osącz, pokrój. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju, wrzuć przygotowane grzyby, duś, odparuj, przypraw. Na równej powierzchni ułóż płat ciasta, posmaruj połową rozkłóconego jajka, a potem warstwą farszu. Mięso obsmaż na tłuszczu, ułóż na grzybach. Ciasto zlep, posmaruj powierzchnię resztą jajka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni, aż mięso będzie miękkie.