Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa na dziko
Oczyścić i umyć włoszczyznę,pokroić na kawałki.Obrać cebulę,pokroić w ćwiartki.Roztłuc ziarenka pieprzu i jagody jałowca.Wrzucić włoszczyznę,cebulę,przyprawy i listki laurowe do dużej miski,zalać dwoma szklankami czerwonego wina.Włożyć wołowinę do miski,marynować jeden dzień pod przykryciem.W trakcie marynowania raz odwrócić .Następnie wyjąć mięso,osuszyć ściereczką i dokładnie natrzeć solą.
Osączyć na sitku warzywa,wino zlać do drugiego naczynia.Podgrzać w brytfannie margarynę i podsmażyć mięso.Wrzucić warzywa do brytfanny i przez chwilę smażyć z mięsem.Wlać czerwone wino i dusić ok.2 godzin pod przykryciem.Wyjąć pieczeń z brytfanny i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Przecedzić sos z pieczenia do drugiego naczynia, dodać śmietanę i zagotować.Zagęścić sos mąką i jeszcze raz zagotować.Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.Posypać pieczeń grubo mielonym pieprzem.Wyłożyć na półmisek,polać odrobiną sosu.
Osączyć na sitku warzywa,wino zlać do drugiego naczynia.Podgrzać w brytfannie margarynę i podsmażyć mięso.Wrzucić warzywa do brytfanny i przez chwilę smażyć z mięsem.Wlać czerwone wino i dusić ok.2 godzin pod przykryciem.Wyjąć pieczeń z brytfanny i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Przecedzić sos z pieczenia do drugiego naczynia, dodać śmietanę i zagotować.Zagęścić sos mąką i jeszcze raz zagotować.Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.Posypać pieczeń grubo mielonym pieprzem.Wyłożyć na półmisek,polać odrobiną sosu.