kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Pieczeń z fasolką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wspaniała pieczeń na niedzielny obiadek :)

Pieczeń z fasolką

Składniki:

Pieczeń z fasolką

 

  • 1,5 kg schabu
  • 1 kg fasolki
  • 8 dkg chudego wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki musztardy
  • 15 dkg jogurtu naturalnego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń z fasolką
Mięso nacieramy solą i pieprzem a następnie pieczemy 105 minut w temperaturze 200*C. Fasolkę kroimy na małe kawałki i gotujemy jakieś 10 minut w osolonej wodzie. Cebulę kroimy na cząstki, cytrynę na kawałki i razem z boczkiem w plasterkach rozkładamy je na mięsie na 20 minut przed końcem pieczenia.Siekamy natkę i szczypiorek. Na 15 minut przed końcem pieczenia smarujemy mieso musztardą (2 łyżki) i sypiemy zieleniną (1 łyżkę zostawiamy). Sos--> majonez mieszamy z jogurtem, resztą musztardy i zieleniny. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Podajemy pieczeń wyłożoną na fasolce, obłożoną boczkiem, cebulką i cytrynką.Sos podajemy osobno. Wspaniale smakuje z młodymi ziemniaczkami-nie tłuczonymi! posypanymi koperkiem. Smacznego!