Kostka

Kostka

Kucharz
[Przepisów: 17]

Pieczeń z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Danie, które zrobimy w 5 minut. Pozostałe 2 godziny to po prostu czekanie, aż pieczeń się upiecze.

Pieczeń z łopatki

Składniki:

Pieczeń z łopatki

 

  • 300 g łopatki,
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół selera korzeniowego
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szklanka czerwonego wina
  • musztarda

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z łopatki
Warzywa obieramy, kroimy na drobne kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Mięso smarujemy musztardą i kładziemy na warzywach. Wstaiwamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Na ostatnie 20 minut ponownie zwiekszamy temperaturę do 200 stopni.

Mięso wyjmujemy i odstawiamy, żeby odpoczęło. Warzywa przecieramy przez sito (lub miksujemy blenderem) do rondelka, dolewamy wino i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie małym kawałkiem masła.

Smacznego