Ewam45

Ewam45

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Pieczona karkówka w sosie własnym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Karkówka dobrze przyrządzona jest smaczna i rozpływa się w ustach. Nie jest to danie pracochłonne.Taką karkówkę proponuję na danie obiadowe.

Pieczona karkówka w sosie własnym

Składniki:

Pieczona karkówka w sosie własnym

 

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kolendry
  • 4 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
  • pieprz cayenne ( odrobinę na koniec łyżeczki )
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • rozmaryn świeży kilka listków
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka w sosie własnym
Marynatę sporządzamy z przypraw i sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny ) wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C. Pieczemy ok. 2 godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso na 15-20 min. Jest to sposób na odparowanie wody i przypieczenie z góry karkówki.Część płynu z mięsa odlewamy do garnuszka i robimy sos. 1 łyżkę mąki rozprowadzamy w kubeczku z dwiema łyżkami śmietany, jak gęste dodajemy zimnej wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min. Karkówkę ciepłą kroimy na grube plastry. Podajemy z ziemniaczkami, kluskami śląskim i surówką

Tagi:

sosy