anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pieczona polędwica wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wystarczy wieczorem zamarynować mięso, a następnego dnia obiad mamy gotowy w kilka chwil. I wcale nie musi to być makaron z serem, a o wiele bardziej wyszukane danie. Tak przygotowana polędwica jest bardzo krucha i niezwykle soczysta.

Pieczona polędwica wieprzowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona polędwica wieprzowa

 

  • polędwiczki wieprzowe - 2 szt.

 

  • MARYNATA:
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • ketchup - 2 łyżki
  • rozgnieciony czosnek – 3 ząbki
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
  • olej – łyżki

 

  • PONADTO:
  • olej – do smażenia i pieczenia

Sposób przygotowania:

Pieczona polędwica wieprzowa
Składniki marynaty starannie mieszamy. Z opłukanych i osuszonych polędwiczek odcinamy cienkie końcówki / nie będą nam potrzebne w tym daniu/. Mięso nacieramy marynatą, przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażamy polędwiczki z wszystkich stron na dużym ogniu.Obsmażone polędwice przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 17 minut bez przykrycia. Po tym czasie naczynie z mięsem wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie mięso kroimy na grube plastry i podajemy. *jeśli mamy wyjątkowo duże /grube/ polędwiczki, to pieczemy je 20 minut
Pieczona polędwica wieprzowa
Składniki marynaty starannie mieszamy i odstawiamy.
Pieczona polędwica wieprzowa
Mięso nacieramy marynatą, przekładamy do zamykanego pojemnika.
Pieczona polędwica wieprzowa
Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażamy.
Pieczona polędwica wieprzowa
Obsmażone polędwice przekładamy do naczynia żaroodpornego.