AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Pieczone gołąbki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki pieczone w piekarniku- najsmaczniejsze danie całej rodzinki :)

Pieczone gołąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone gołąbki

 

  • 2 duże kapusty włoskie.

 

  • FARSZ :
  • 1 kg surowego mięsa mielonego
  • 3 woreczki ugotowanego ryżu
  • 3 duże cebule
  • 50 dag pieczarek ( niekoniecznie )
  • 4-5 ząbków czosnku lub czosnek granulowany- ok. 1,5 łyżeczki
  • przyprawy: sól ,pieprz, papryka słodka, odrobina chili, vegeta.

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki
Kapustę lekko obgotować we wrzącej wodzie- najpierw wykroić głąb i trochę ściąć grubsze nerwy, każdy liść gotować około 3-5 minut. Ja zdejmuję wszystkie wierzchnie liście, a z reszty tej zbitej robię bigos kapuściany. Po obgotowaniu wszystkie grubsze nerwy rozbić delikatnie tłuczkiem.
FARSZ :
Przygotować farsz z mięsa mielonego, ugotowanego ryżu oraz cebuli przesmażonej z pieczarkami drobno pokrojonymi. Można dodać czosnek przeciśnięty przez praskę albo granulowany, doprawić pozostałymi przyprawami.
Na każdym listku kapusty układać po ok. 1,5- 2 łyżki farszu i zawijać w kopertę.
Najlepiej piec gołąbki na dużej blaszce na całą wielkość piekarnika- więcej się zmieści. Mnie z tej porcji wyszło 26 sztuk, na blaszkę taką dużą weszło 18 i resztę surowych zamroziłam. Blaszkę posmarować tłuszczem, ułożyć na niej obgotowane liście kapusty i na nich układać gotowe gołąbki. Można je posypać słodką papryką albo pieprzem lub chili- jak ktoś woli pikantne. Podlać wodą lub bulionem z kostki i piec około 70-80 minut w temp. 170 stopni, w połowie pieczenia można zmniejszyć do 150-160 stopni. Aha-i należy pamiętać o częstym podlewaniu wodą w trakcie pieczenia, żeby się nie przypaliły- może być co 10 minut :)
Upieczone gołąbki podawać najlepiej z ziemniakami lub kaszą albo ryżem wraz z sosem pomidorowym.
SMACZNEGO :)
Pieczone gołąbki
Obgotowujemy liście kapusty- wrzucamy po 2-3 sztuki.
Pieczone gołąbki
Przesmażamy cebulę wraz z pieczarkami-będzie do farszu.
Pieczone gołąbki
Gotowy już wymieszany farsz do nadziewania gołąbków.
Pieczone gołąbki
Gotowe pozawijane gołąbki już leżą na blaszce i czekaja na pieczenie :)