Odjazdowa Babcia

Odjazdowa Babcia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Pieczone skrzydla z indyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Niecodzienny smakowity obiad z indyka

Pieczone skrzydla z indyka

Składniki:

Pieczone skrzydla z indyka

 

  • 3 skrzydla z indyka (sa ogromne porcja na czteroosobowa rodzine)
  • 1/2 kostki masla
  • przyprawa do drobiu
  • 2 lyzeczki herbatnie Grazyny przyprawy kreolskiej
  • sol, papryka i swiezo zmielony kolorowy pieprz do smaku
  • garsc swiezej posiekanej bazylii
  • garsc swiezego posiekanego oregano

 

Sposób przygotowania:

Pieczone skrzydla z indyka
Skrzydla z indyka poprzekrajaj w stawach na mniejsze porcje. Kazdy kawalek natrzyj maslem i wszystkimi przyprawami oraz ziolami. Uloz w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym maslem i okryj folia aluminiowa. Wstaw do wygrzanego piekarnika i piecz okolo 1 godziny. Kiedy indyk jest prawie miekki odkryj folie i piecz przez nastepne ok. 15 min albo do momentu kiedy indyk sie zarumieni. Podawaj do obiadu na goraco udekorowany bazylia, truskawkami i figami. Doskonaly z salatami albo surowkami i bialym winem typu Pino Grigio.