Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pieczone podudzia w marynacie pomarańczowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne pieczone podudzia z kurczaka z nutką pomarańczy. Idealne na obiad. Każdemu będą smakować. Polecam!!!

Pieczone podudzia w marynacie pomarańczowej

Składniki:

Pieczone podudzia w marynacie pomarańczowej

 

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pieczone podudzia w marynacie pomarańczowej
Z pomarańczy wyciśnij sok. Sok wymieszaj z olejem i przyprawami. Do marynaty włóż podudzia. Natrzyj mięso marynatą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Mięso razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj. Piecz 70 minut w temperaturze 180 stopni. Podudzia podawaj z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.