Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Pieczone ziołowe żeberka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i proste w przygotowaniu żeberka na obiad

Pieczone ziołowe żeberka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone ziołowe żeberka

 

  • kilka porcji żeberek - u mnie ok 700g
  • sól
  • pieprz pomarańczowy
  • tymianek
  • majeranek
  • czosnek - ok 5 ząbków
  • chili
  • worek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Pieczone ziołowe żeberka
Żeberka opłukuję pod bieżącą wodą i dzielę na mniejsze porcje. Czosnek obieram i wyciskam maszynką. Każde żeberko nacieram solidnie czosnkiem i odkładam do miski i wstawiam do lodówki na godzinkę. Następnie każde żeberko z osobna obsypuję grubo przyprawami - tymiankiem, majerankiem, pieprzem i chili. Soli dodaję tylko odrobinkę. Worek rozkładam w naczyniu żaroodpornym. Żeberka umieszczam delikatnie w worku i ewentualnie nakładam resztkę czosnku który nam się zsunął podczas przyprawiania. Worek mocno zaciskam - lub związuję. Piekę w temp 180C przez ok 50 minut. Naczynie umieszczam w piekarniku tak aby worek nie dotykał żadnej ze ścian. Po chwili pieczenia gdy worek napuchnie lekko nakłuwam go w kilku miejscach.
Pieczone ziołowe żeberka
przyprawione żeberka piekę w worku do miękkości