SUPERPRZEPIS

Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem

  • 5
         
ocena: 4/5 głosów: 23
Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem Więcej zdjęć (5)

Zdrowy, pieczony pachnący koperkiem łosoś z pysznym, kolorowym, wiosennym ryżem z botwinką to pyszna propozycja na zdrowy obiad :)

Składniki:

Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem

 

  • Łosoś:
  • 2 filety z łososia ( po około 200 gram każdy )
  • 1 nieduży por
  • 2 gałązki koperku
  • sól, pieprz
  • Botwinkowy ryż:
  • 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego
  • 1 burka
  • ½ pęczka botwinki
  • ½ ogórka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • Sos jogurtowy:
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem
Ryż: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu, odcedzamy, przesypujemy do miseczki. Na patelni rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim obranego i pokrojonego w kostkę buraka. Po 3-4 minutach do buraka dodajemy posiekane łodyżki botwinki i smażymy kolejne 5-6 minut.

Kiedy łodyżki i buraczki delikatnie zmiękną dodajemy posiekane listki botwinki – przesmażamy razem minutę i dodajemy do ryżu.

Ogórka obieramy, kroimy na pół, usuwamy łyżeczką gniazda nasienne i kroimy go w kostkę – dodajemy do ryżu razem z posiekanym koperkiem. Ryż doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Łosoś: Umytego, osuszonego łososia oprószamy solą i pieprzem. Pora kroimy w plasterki lekko solimy. Na dwóch kawałkach papieru do pieczenia układamy po garści pora, na nim kładziemy łososia, a na wierzchu każdego kawałka ryby kładziemy gałązkę koperku.

Papier zawijamy tworząc pakunek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Sos jogurtowy: Jogurt przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, sok cytryny – mieszamy. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczonego łososia przekładamy na talerze, serwujemy go z ryżem i sosem jogurtowym, smacznego ; )  
Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem
Łososia oprószamy solą i pieprzem, układamy na porze, przykrywamy koperkiem - pieczemy
Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem
Botwinkę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle
Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem
Botwinkę mieszamy z ryżem, ogórkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem
Pieczony łosoś z botwinkowym ryżem i jogurtem
Jogurt mieszamy z koperkiem doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem

Tagi:

danie