jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i wa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Kasza gryczana z dodatkiem warzyw i kurczakiem to swietna propozycja lekkiego, zdrowego dania obiadowego.

Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i wa

Składniki:

Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i wa

 

  • 1 torebka kaszy gryczanej prażonej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 niewielka cukinia
  • 1 szklanka młodego groszku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • Olej roślinny
  • Sos sojowy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Liście szpinaku do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piegowata kasza gryczana prażona z kurczakiem i wa
Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ja w plasterki (1/2 cm). Skrop je niewielką ilością sosu sojowego.

Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu.

Oczyść warzywa i pokrój je. Cukinię ponacinaj wzdłuż wycinając paseczki. Pokrój ją w plasterki. Część papryki pokrój drobno, a część w podłużne trójkąty. Część cebuli pokrój drobno, a część w spore piórka.

Na oleju przesmaż duże części warzyw, posyp je odrobiną pieprzu i soli. Zdejmij z patelni. Paprykę i czerwona cebule posiekane drobno przesmaż na odrobinie oleju. Dodaj plasterki kurczaka i na bardzo małym ogniu przesmaż je z obydwu stron.

Wyjmij kurczaka, dodaj groszek i kaszę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ułóż promieniście na talerzach warzywa i plastry kurczaka. Centralnie ułóż kaszę i udekoruj listkami szpinaku.