aniabrodawska

aniabrodawska

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Piekarska bieda

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dostałam go od babci,możemy go jeść przez cały rok.jest inny niż tradycyjne tak zwane szarlotki

Piekarska bieda

Składniki:

Piekarska bieda

 

Sposób przygotowania:

Piekarska bieda
Jabłka obieamy i tarkujemy na tarce. Mieszamy z 1/2 szk, cukru i cynamonem. Mleko mieszamy z 1/2 szk, cukru, dodajemy cukier waniliowy, jajko i roztrzepujemy. Bułki kroimy w kromki i zanurzamy w mleku. Naczynie zaroodporne smarujemy margaryna i posypujemy bułką tartą. Na każdy kawalek bułki nakładamy warstwę jabłek i przykrywamy namoczonymi i omaszczonymi kawałkami masła kromkami. Ponownie nakładamy jabłka i przykrywamy bułką. Liczba warstw zależy od wielkości naczynia. Ostatnią warstwą powinna być bułka. Do naczynia wlewamy pozostałe mleko. Posypujemy cukrem ( 1/2 szkl. ) wymieszanym z cynamonem oraz wiórkami masła. zapiekamy około 1 godziny. Przed podaniem posypujemy cukrerm pudrem. - smacznego -