iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierniczki całuski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pierniczki przygotowane ze starego przepisu który pewnie jest znany w wielu domach i nie raz gościł na stołach.

Pierniczki całuski

Składniki:

Pierniczki całuski

 

  • 1/2 szklanki miodu
  • 30 dag mąki
  • 3 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Pierniczki całuski
Podgrzać miód i dodać do niego mąkę, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Kiedy masa miodowa przestygnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, następnie schłodzić je około 1 godziny. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na około 1 cm i wyciąć okrągłe ciasteczka, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem i piec około 8-10 minut w 170st. 20 dag mlecznej czekolady rozpuścić z dodatkiem 2 łyżek mleka i polać nią po wierzchu upieczonych i wystudzonych pierniczków ( można dodatkowo posypać kolorową posypką)