malpa1649

malpa1649

Kuchcik
[Przepisów: 22]

Piernik Toruński

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny piernik toruński mojej babci wypiek od lat

Piernik Toruński

Składniki:

Piernik Toruński

 

  • 2 kg mąki żytniej
  • 1 kg miodu lipcowego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka (cynamonu i goździki zmielone)
  • 1 łyżeczka anyżu
  • 1 kieliszek spirytusu
  • migdały

Sposób przygotowania:

Piernik Toruński
Miód przesmażyć z korzeniami i gorący wlać do przesianej, ogrzanej w piecyku mąki. Dokładnie wyrobić masę, dodać sodę rozpuszczoną, w niewielkiej ilości wody, spirytus i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, aby było dość twarde, ugniatająca się jak guma. Pod koniec wyrabiania dodać obrane ze skórki, grubo siekane słodkie migdały i wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać ciepłego miodu. Blachę wysmarować woskiem, ciasto rozciągnąć na grubość 3 cm, ubrać obranymi ze skórki migdałami i piec około 1 godziny w 180 stopni C.Smacznego.