betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Piernik z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty i szybki przepis, zawsze się udaje.

Piernik z cukinią

Składniki:

Piernik z cukinią

 

  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszcz.
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • Szczypta mielonych goździków (lub przyprawa do pierników)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki cukinii tartej na tarce o grubych oczkach

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z cukinią
Wszystkie składniki można po prostu zmiksować albo utrzeć w misce i ciasto będzie gotowe. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej keksówki lub dwóch mniejszych, napełniając je do ¾ wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez ok. 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy jest gotowe. Po upieczeniu można polać piernik polewą, udekorować cukrem pudrem lub lukrem, posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.Smacznego.