oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Piernik na zsiadłym mleku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Po przestudzeniu piernik przeciąć i przełożyć dżemem

Piernik na zsiadłym mleku

Składniki:

Piernik na zsiadłym mleku

 

  • 2 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1/2 szkl miodu sztucznego
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szkl zsiadłego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 op przyprawy do pierników lub 2 łyżki zmielonej cynamonu i goździków,
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do formy
  • 1/2 słoika dżemu

Sposób przygotowania:

Piernik na zsiadłym mleku
Całe jaja utrzeć ze szklanką cukru. Miód sztuczny roztopić razem z margaryną i ostudzić. następnie połączyć z utartymi z cukrem jajami, dodać zsiadłe mleko, mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą piernikową i dokładnie wyrobić. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po przestudzeniu piernik przeciąć i przełożyć dżemem.