madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Piernik przekładany dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Piernik jest jednym z ulubionych przeze mnie ciast.

Piernik przekładany dżemem

Składniki:

Piernik przekładany dżemem

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 200 g płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • Dodatkowo:
  • marmolada o dowolnym smaku
  • polewa czekoladowa gotowa
  • wiórki oraz orzechy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany dżemem
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie dodajemy miód, mąkę, sodę, kakao, przyprawę korzenną oraz śmietanę, całość miksujemy. Pod koniec dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek, dokładnie mieszamy, aby składniki ciasta połączyły się ze sobą. Tak przygotowane ciasto wykładamy do podłużnej blaszki keksówki. Pieczemy około godziny w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu piernik przekrawamy na pół, smarujemy marmoladą, składamy. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Posypujemy dekoracyjnie wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami. Osobiście polecam użycie polewy przygotowanej wg własnego sprawdzonego przepisu. Ja, z braku czasu użyłam gotowej, ale podczas krojenia bardzo pęka.